Újabb premier az Aradi Kamaraszínházban

Írva : 2012 november 7

Újabb premier az Aradi Kamaraszínházban

November 13-án, kedden, 19 órakor az Aradi Kamaraszínház Rodrigo Garcia: Ronald, a McDonald’s bohóc, avagy egy shopping-nap Agamemnonnal című tragikomédiájának bemutatójára várja a közönséget: főszerepben az Aradi Kamaraszínház többszörösen díjazott színésze Harsányi Attila, az előadás rendezője Victor Scoradeţ, színházi szakember és műfordító, aki 2009-ben az egyik legrangosabb német irodalmi kitüntetést, a Goethe-díjat vehette át jelenkori német drámák román fordításáért.

A darab szövege a fogyasztói társadalommal fordul szembe, Amerika-ellenes, globalizációellenes, virulens politikai kiáltvány és a végletekig teátrális. A szereplő érzékeny, sebezhető, zaklatott és alkalmazkodni képtelen: napjainkban mi más lehetne, mint bohóc. Vagy költő – azaz szintén bohóc. A fogyasztás démonától megszállt ember csak komikusként értékelheti őt. Az előadás a rendszer azon eszközeire világít rá, amelyek a tragikumot komikusnak tüntetik fel: átváltozás, amely az egyénre nézve csak tragikusan végződhet.

„A darab globalizáció-, hatalom-, Amerika- és hamburgerellenes, a főszereplő bohóc pedig rigolyás, összeférhetetlen, érzékeny, képtelen beilleszkedni és képtelen másokat elfogadni, minden sarkon júdást lát, aki elárulja és átveri. Fél az emberektől, fél ettől a világtól.” írják a THEALTER fesztiválon való szereplést követően.

Rodrigo Garcia szövegeinek erénye, hogy erős érzelmeket váltanak ki, izgatnak, kérdéseket vetnek fel, gondolkodni kényszerítenek. Meggátolnak abban, hogy a fogyasztói társadalom részére előgyártott különböző manipulációs stratégiák válaszaival az elhülyülésig tömjük magunkat.

Az előadást az Aradi Kamaraszínházban (Bábszínház épülete) tekinthetik meg PIROS bérlettel valamint meghívóval rendelkező nézőink. A SÁRGA bérletes előadás időpontjáról hamarosan értesítjük kedves nézőinket.

Jegyek korlátozott számban előadás előtt egy órával a helyszínen válthatóak. Előzetes foglalásaikat a 0755045200-ás telefonszámon tehetik meg.

Az előadás az AFCN (Administratia Fondului Cultural National) támogatásával jött létre.