Újra Aradon a Kvartett

Írva : 2012 február 6

Újra Aradon a Kvartett

A Kamaraszínház többszörösen díjazott előadása ismét látható

Február 13-án, hétfőn, 19 órai kezdettel az Aradi Kamaraszínház Heiner Müller Kvartett című előadását játssza az aradi Ioan Slavici Színház stúdiótermében.

Az év folyamán az előadás több díjban is részesült: Gyergyószentmiklóson, a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon Merteuil szerepének megformálásáért Éder Enikő elnyerte a legjobb női alakítás díját, az előadás pedig a látványvilágáért és esszéisztikus stílusáért a zsűri különdíját kapta.

Az Aradi Kamaraszínház és a szegedi MASZK Egyesület koprodukcióban készült előadása a Piteşti-en novemberben megrendezésre került Nemzetközi „Davila-Interfest” Stúdiószínházi Fesztiválon a zsűri Interkulturális párbeszéd különdíját nyerte.

Balog József, a Maszk egyesület elnöke, az előadás rendezője szerint a szakmai díjak a színház egyetemes nyelvének szólnak, hiszen a pitesti nemzetközi fesztiválon az aradi és szegedi színház német szerző művét magyar nyelven román felirattal török és román nézőknek játszotta.

A nőt, a veszélyes „femme fatalt” Éder Enikő alakítja, míg a gátlástalan férfit Harsányi Attila játssza. Ők tolmácsolják a német drámaíró és esszéista, Heiner Müller gondolatait a kiüresedő kapcsolatokról, és az ezzel párhuzamosan egyre elállatiasodó, ám követelőző szexualitásról.

 

Balog József statikus képekkel, kreatív díszlettel, kevés mozgással állította színpadra a Kvartettet, ezzel adott teret a rendkívül veretes, ám szépen hullámzó szöveg kibontakozására. De a sodró erejű párbeszédeket Éder és Harsányi páratlan játéka, minden pillanatban bekövetkező kis halála hozza közelebb.

„A két fiatal színész olyan elemi erővel adta önmagát szerepeihez, hogy díszlet, zene és minden egyéb más csupán lehántható rétege volt az előadásnak. A néző csak a két ember személyes viszonyára, szenvedélyére fókuszált, csak maga az ember érinthette meg” írja Petró János a szegedi premiert követően.

Az előadásra a diákbérleten kívül minden kamaraszínházi bérlet érvényes, előadás előtt egy órával a helyszínen jegyek válthatóak.