Újra Aradon a többszörösen díjazott Karnyóné

Írva : 2021 augusztus 18

Augusztus 26-án, csütörtökön 19 órakor az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház újra bemutatja Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című színdarabját Aradon. A többszörösen díjazott előadást az aradi bábszínházban láthatják a nézők.

Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című színdarabját Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője állította színpadra. Csokonai több mint 220 éves alkotása tele van modernitással és kiaknázásra váró lehetőségekkel. Mindezeket játékosan felszínre hozva, sok zenével, egyfajta abszurd élőszereplős bábjátékként vitte színre a szegedi és az aradi társulat 2020-ban a magyarországi Déryné Program támogatásával.

A Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukcióját már láthatta a közönség a III. Szórvány Kulturális Karaván állomásain Arad és Temes megyében, valamint Magyarországon a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján, ahonnan két díjjal tért haza a koprodukciós társulat. A szakmai zsűri a legjobb női mellékszereplő díját Éder Enikőnek ítélte oda, Gerner Csaba pedig a legjobb férfi mellékszereplő díját nyerte el.  Éder Enikő a kis bolondos Samut, Gerner Csaba pedig a boltoslegény Lázárt alakítja a produkcióban.

Fotó: Mudrák Attila

Díjakkal jutalmazták az előadást a 27. Nagybányai ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon is, ahol az aradi és a szegedi társulat koprodukciója egyedüli magyar nyelvű előadásként szerepelt a versenyprogramban, román felirattal tekintették meg a nézők. Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője a legjobb rendezés díját érdemelte ki, Gerner Csaba színművész pedig az előadásban nyújtott alakításáért megnyerte a legjobb férfi alakítás díját. Ugyanakkor a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójának alkotói közül díjazásra jelölték Éder Enikő színművészt a legjobb női alakításért, Szvatek Péter díszlettervezőt a legjobb díszletért és Varsányi Anna jelmeztervezőt a legjobb jelmezért.

Fotó: Mudrák Attila

Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak legközelebbi aradi előadására jegyet váltani 10 lejért lehet előadás előtt egy órával a helyszínen, az Aradi Bábszínház pénztárában.

Fotó: Albert Dénes

Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak

Szereplők: Varga Bálint, Kancsár Orsolya, Éder Enikő, Kálmán Zsófia, Gerner Csaba, Balog József, Gulyás Hermann Sándor

Díszlet: Szvatek Péter

Jelmez: Varsányi Anna

Rendezőasszisztens: Hadas-Gábor Zsófia

Rendező: Tapasztó Ernő