Vénusz nercben

Írva : 2019 november 28

Vénusz nercben – kortárs darab csak felnőtteknek az Aradi Kamaraszínház műsorán

David Ives amerikai kortárs szerző Vénusz nercben című darabját december 5-én, csütörtökön, 19 órakor láthatják az Aradi Kamaraszínház nézői a nagyszínház második emeleti stúdió termében. A 18 éven felülieknek szóló különleges darab, amely a Békéscsabai Jókai Színház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója, a férfi-nő bonyolult kapcsolatáról szól.
David Ives az amerikai kortárs drámairodalom egyik kiemelkedő alakja, aki egyfelvonásos színműveivel szerzett hírnevet magának, és miattuk érdemelte ki a rövid darabok mestere címet, mellyel 1997-ben illette őt a The New York Times.
Hatalmas tudás és tapasztalat, valamint remek drámai érzék birtokában vetette papírra 2010-ben erotikus színművét, a kétszereplős, egyfelvonásos drámáját, a Vénusz nercbent. Ha egy színmű a szerelemről beszél, általában az őszinte, tiszta érzésekről szól, „a Vénusz nercben viszont a másik végletről, egy önmagát is feladni képes személyről, aki nem valakibe szerelmes, hanem maga a szerelem fogalma érdekli” – mesélte a darabról a rendező, Tege Antal. A korhatár kapcsán hozzátette, hogy jó ízléssel nyúltak a darabhoz, de azért buja, erotikus előadást készítettek.
A Vénusz nercben egy színház a színházban történet, melyben megjelenik a mazochizmus is, ezért érthető a korhatáros jelző. Az alkotók ezt az amúgy is modern darabot még közelebb hozták a mához, a magyar viszonyokhoz, így lett Thomasból Tamás, az amerikai történetből magyar, és így kapott helyet benne a Hobo Blues Band is.
Az események egyik főszereplője Tamás, a pályakezdő rendező-drámaíró, aki meghallgatást tart új darabjának főszerepére, mely az osztrák Leopold von Sacher-Masoch klasszikus erotikus regényének színpadi változata, a Vénusz nercben. A válogatásra jócskán megkésve érkezik Vanda, a vagány, látszólag teljesen szétszórt színésznő, és a két fiatal élete ebben a színházi helyzetben menthetetlenül összefonódik. Kiderül, hogy Vanda igazi sugárzó tehetség, ráadásul sokkal többet tud a színházról és a férfilélekről, mint első pillanatban sejtenénk.
Tamást Czitor Attila, Vandát Földesi Ágnes Villő alakítja. A magyar szöveget Várady Szabolcs írta, a díszlet és jelmez pedig Kiss Kata munkáját dicséri.
 “Impulzív előadás. A rendező a színészei által sugárzott szösszenetnyi, leheletfinom, észrevétlen impulzusok révén, a nézők képzeletébe szervezi ki az erotikát. A két színész egyetlen hamis hang vagy defektes gesztus nélkül játssza végig a partitúrát úgy, hogy közben megajándékoznak a szövegen és instrukción felüli csodával, a színészetük és a személyiségük varázsával. Múlhatatlan nyomot hagyó színházi este” írja Balogh Tibor kritikus az előadásról.
Bérleten kívüli előadás, jegyek a nagyszínház pénztárában és online: www.biletmaster.ro