Versek között

Írva : 2017 október 19

Versek között Harsányi Attilával és Balog Józseffel

Az Aradi Kamaraszínház 2017-es évadának első őszi előadását október 28-án, szombaton, 17 és 20 órakor tekinthetik meg az érdeklődők az Aradi Kamaraszínházban (a Bábszínház épületében). Az előadásra érvényesek a márciusban megvásárolt 2017-es Aradi Kamaraszínházi bérletek.

Harsányi Attila és Balog József egyéni műsor keretében lép fel rövid szünettel a két előadás, felvonás között. Mindkét produkció megtekinthető 17 és 20 órától is.

Szilágyi Domokos: Öregek Könyve (Szilágyi Domokos 699 sora Harsányi Attilától)

Az Öregek könyve címet viselő, 699 soros költeményt Plugor Sándor grafikái nyomán Szilágyi Domokos írta. Az előadás első felében ez a költemény hangzik el Harsányi Attila előadásában. Szilágyi Domokos Öregek könyve című 699 soros verse azonban nemcsak a költészet, hanem az ember lényegébe képes a legmélyebben hatolni. Eredeti, és minden iskolán felül álló munkája az elmúlás felől jeleníti meg mindazt, amiért érdemes írni, amiért érdemes olvasni, és főleg, amiért és ahogyan érdemes élni.
Plugor Sándor a képzőművészeti főiskola diákjaként nyaranta otthon rajzolgatta Kökös lakóit, meg akarta örökíteni elöregedett szülőfaluját. Nem lehet tudni pontosan, kinek az ötlete volt az Öregek könyve, de a két művész közel tíz évet beszélgetett, gondolkodott a közös kötetről. Szilágyi Domokos végül négy-hat hét alatt írta meg a 699 soros verset, és ő maga válogatta ki a kötetbe kerülő több mint negyven grafikát is.

Notesz: Radnóti Miklós és Szilágyi György verseivel 
Elmondja: Balog József / Rendezte: Dégi János

„Kétségtelen, hogy Radnóti versei és Szilágyi prózája több egymástól eltérő sajátosságot mutat, a rendezőnek és a darabot előadó Balog Józsefnek azonban kitűnő érzékkel sikerült megtalálnia a két mű közös vonását: a markánsan jelen lévő személyesség-központúságot, valamint a kortól/korszaktól független sors- és élettörténet (legyen egyéni vagy generációs) univerzálissá válásának manifesztálódását.” (Szemes Béla)

Azok a dolgok izgalmasak, amik elsőre megoldhatatlannak tűnnek, amiről azt gondolnánk, nem lehet megcsinálni. Olyan dolgok, amik távol állnak egymástól, nem összeegyeztethetők és nem is gondoltuk volna, hogy egymáshoz tartozhatnának. Aztán kiderül, van közös pont. Kiderül, hogy egy ember, egy személyiség összehozza és egy új szemszögből figyeli őket.

Az a jó, amikor így kezdődik egy mondat: Boldog vagyok, mert ilyet még nem csináltam!
Lehetett volna a cím Hanyas vagy, Radnóti? De inkább Notesz lett. A noteszbe írjuk be azt, ami lesz, azt, ami volt. És ebből következik az, ami van.

A 17 órai előadásra a délutáni teljes bérletek, a diák- és tanárbérletek érvényesek.
A 20 órai előadásra az esti teljes bérletek és a meghívók érvényesek.

Az előadás helyszíne az Aradi Kamaraszínház (a Bábszínház épületében).
Jegyek előadás előtt a helyszínen válthatóak, illetve elővételben a www.biletmaster.ro – n.