Vodkapolka a szegedi Rongy Kocsmában

Írva : 2013 december 9

Vodkapolka a szegedi Rongy Kocsmában

Vasárnap, December 8-án az Aradi Kamaraszínház a Maszk Egyesülettel együttműködésben Szegeden is bemutatja a  VodkaPolka, avagy hogyan ettem kutyát című darabot. A nézők 18 órától tekinthetik meg az előadást a Rongy Kocsmában.

A hogyan ettem kutyát című monodrámát  Jevgenyij Griskovec, a kalinyingrádi születésű kortárs orosz színész-drámaíró személyes élményei alapján írta: a csendes-óceáni orosz flottánál töltött három évét dolgozta fel benne – megrázóan, mégis szórakoztatóan. Griskovec drámája 1999-ben Három nővér-díjat kapott.

Az Aradi Kamaraszínház bemutatója igazi színháztörténeti premier, hiszen a Magyarországon és Romániában is ismert humorista Aradi Tibor, az Aradi Kamaraszínház társulatának legújabb tagja, először lép fel drámai szerepben. Aradi Tibornak és a tangóharmonikán kísérő Borsos Pálnak, valamint a rendező Tapasztó Ernőnek köszönhetően, az előadásban keverednek az alkotók személyes élményei az eredeti szöveggel, ismert dalok és dallamok paródiái hangzanak el, igazi színházi csemegét ígérve a nézőknek.  A különös és különleges hangulatú előadásban Aradi Tibor színészi eszköztárának számos elemét és színét felvonultatja, Borsos Pál tangóharmónika-játéka pedig felejthetetlen élményt ígér.

“Griskovec monológja arról az időről szól, amit a csendes-óceáni orosz flottánál töltött. Három évnyi katonáskodás, helyesebben matrózkodás a maga nyersességében és tökéletes értelmetlenségében, egy szimpatikus fiatalember előadásában, egy üveg vodka és harmonikaszó kíséretében. Az elmesélt történetek úgy teljesen valóságosak, hogy a realitás egyfajta groteszk, már-már abszurd vetületét emelik ki, oly módon téve nevetségessé, hogy egyes pontokon bizony az ember torkára forr a nevetés. (…)

Mert el lehet emberek életéből három évet pazarolni arra, hogy minden reggel kihajtsák őket a tengerbe hugyozni, és lehet ennek valami sajátos romantikája, de hogy ezzel valami elvész, valami kiüresedik, valami elmúlik és már soha többé nem lehet visszahozni, az egészen bizonyos. Talán ezért is van valami szomorúság az egész előadás alaphangulatában, de nem a felszínen, hanem az alatt éppen eggyel. Mert nem kell kimondani.” (Ugrai István: Enni, inni, aludni, 7ora7.hu)

Az előadást a 7ora7.hu színházi portál a tavalyi év 40 legfontosabb előadása közé sorolta.