Zenés vígjáték, musical, operett és fesztiváldíjas előadások az Aradi Kamaraszínház műsorán

Írva : 2020 március 6

Könnyed kikapcsolódással várja közönségét az Aradi Kamaraszínház a 2020-as évadban. Klasszikusok, zenés előadások, fergeteges operettek, humorral fűszerezett vígjátékok szerepelnek a kínálatban, ugyanakkor drámák és kortárs darabok is felkerülnek az idei palettára. Olyan neves színművészek játszanak újra Aradon, mint Koltai Róbert vagy Trill Zsolt, de az Aradi Kamaraszínház két legújabb koprodukcióját is megtekinthetik a nézők.

A bérletes előadások sorában június végén lesz látható Sheldon Harnick – Jerry Bock – Joseph Stein a Broadway-en 1964-ben bemutatott műve, a nagysikerű Hegedűs a háztetőn című musical. A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában klasszikus megközelítésre, korhű kosztümökre, ugyanakkor szimbolikus látványvilágra számíthat a közönség. Az előadás rendezője Béres László, férfi főszereplőjét, Tevjét, a szegény tejesembert Bogdán Zsolt játssza.

Két nagyszínpadi produkcióval vendégszerepel a Budapesti Nemzeti Színház. A fővárosi előadóművészek Aradra hozzák Szergej Medvegyev Fodrásznő című díjnyertes előadásukat, amely 2010-ben megkapta a X. Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb előadásának díját. A kortárs orosz drámaíró darabja egyszerre krimi és szerelmi történet, megható és nevettető, drámai szövege a boldogság után vágyódó nő sorsának egyetemes problémáit fogalmazza meg. A Nemzeti Színház másik aradi vendégjátéka a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházzal közösen került színpadra Vidnyánszky Attila rendezésében. Az Egyfelvonásos komédiák című produkció Anton P. Csehov három egyfelvonásosának fűzére. Mindkét előadásban fellép Szűcs Nelli és Trill Zsolt színészházaspár.

Szeptemberben a nézők újra találkozhatnak Koltai Róbert Jászai Mari- és Vastaps-díjas, érdemes művésszel, akit ezúttal Kabos Gyula egykori legendás szerepében láthat a közönség a Lovagias ügy című zenés vígjátékban. Hunyady Sándor – Márkus Alfréd – Verebes István darabjában a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház arra vállalkozik, hogy szórakoztató módon bemutassa a kisember esendőségét a nős, de titkárnőjébe titkon szerelmes Virág úr példáján keresztül. Virág urat Koltai Róbert, feleségét a Jászai Mari-, Zenthe- és Vastaps-díjas Vándor Éva alakítja.

Novemberben minden idők legnépszerűbb és legtöbbet játszott operettje, Kálmán Imre Csárdáskirálynője érkezik Aradra a Magyar Zenés Színház előadásában. Várhatóan szintén ősszel lesz látható az Aradi Kamaraszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház koprodukciója, a III. Richárd című előadás.

A hat bérletes nagyszínpadi előadás mellett ismét lesznek bérleten kívüli produkciók is. Ezek között szerepel Huszka Jenő – Martos Ferenc – Bakonyi Károly Bob herceg című nagyoperettje, amelyet áprilisban láthat az Aradi Kamaraszínház közönsége a Magyar Zenés Színház előadásában. Huszka Jenő népszerű műve megalapozta a magyar operett máig tartó világsikerét, ugyanakkor a Magyar Zenés Színház produkciója visszanyúlik a gyökerekhez, hiszen az alkotók Bakonyi Károly eredeti szövegkönyvét használták fel. Kállay Bori mellett maga a rendező, Bozsó József is színpadra lép a fergeteges hangulatú operettben.

Novemberben visszatér Aradra a Háromszék Táncegyüttes. A sepsiszentgyörgyi néptáncosok egy keserű-édes emlékezésre invitálják a nézőket. A Vágják az erdei utat… című folklórelőadás száz évet visz vissza az időben, miközben betekintést nyújt a gyergyói, a Küküllő menti, a Sajó menti és az észak-mezőségi tájegységek népzenei és néptánc világába.

A bérleten kívüli előadások sorát folytatják a kamaratermi előadások, amelyek a nagyszínház stúdiótermében, illetve a Bábszínházban lesznek láthatóak. Bemutatkozik egy új színházi egyesület, a Másik Produkció, amely 2017-ben azért alakult meg, hogy a magyar kultúra különböző területein innovatív, kísérletező alkotásokat hozzon létre. Gulyás Hermann Sándor és Jászberényi Gábor főszereplésével Marie Jones Kövek című 1996-ban íródott díjnyertes sikerdarabját láthatja az aradi közönség.

Tavasszal lesz látható a Kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum Művészet című előadása. Yasmina Reza francia drámaíró kortárs darabja művészeti kérdéskörök margóján bontja ki a barátság természetét. Az utóbbi évek nagy nemzetközi színházi sikereket elért drámája Barabás Árpád rendezésében került színpadra, a szereposztásban pedig ott találjuk az aradiak számára jól ismert Lung László Zsolt színészt is.

Bogdán Zsolt színművész egyedül is színpadra lép a kamaratermi előadások egyikében. A Jászai- és kétszeres UNITER-díjas érdemes művész a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Szatmárnémeti Harag György Társulat közös produkcióját, a Függök ezen a zord élet-párkányon… címet viselő Ady-estet hozza el az aradi versszerető közönségnek.

Az egyszemélyes előadások sorában szerepel Mészáros Piroska Call girl című monodrámája, amely a színésznő életének kilenc hónapját meséli el, amikor egyszerre dolgozott egy call centerben a megélhetéséért és próbált egy független társulattal egy Shakespeare átiratban. A kalandos időszakról egy pörgős darab született, melynek írója maga Mészáros Piroska és Boronkay Soma dramaturg.

Az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában mutatják be Aradon Kiss Csaba: De mi lett a nővel? című drámáját, amelynek alapját nyolc Csehov-novella képezi. A groteszk humorral és számtalan komikus helyzettel átszőtt történetet Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház alapító-igazgatója viszi színre. Szintén Tapasztó Ernő rendezésében láthatja a közönség Molnár Ferenc: Játék a kastélyban című vígjátékát, amely a Szegedi Pinceszínház legújabb produkciója.

Áprilisban a Pécsi Harmadik Színház egyik legsikeresebb előadásával, Martin McDonagh: Piszkavas című, többszörösen díjnyertes vendégjátékával érkezik Aradra. A kortárs ír szerző műve komikum és tragikum, könnyed játék és véres valóság mesteri ötvözete. A produkció a 2016-os Pécsi Országos Színházi Találkozón megkapta a Közönségdíjat, Füsti Molnár Éva színművész pedig az Anya megformálásáért a Magyar Művészeti Akadémia Alkotói díjában részesült. Méltó partnere a játékban Bacskó Tünde színművész, akit az aradiak már jól ismernek, hiszen az Aradi Kamaraszínház tagjaként többször színpadra lépett az aradi teátrum saját előadásaiban. Még egy pécsi vendégjáték gazdagítja a bérleten kívüli előadások sorát. A Pécsi Nemzeti Színház az egyik legismertebb francia drámaíró, Marc Camoletti a világon legtöbbet játszott francia színdarabját, a Boeing, Boeing című vígjátékot mutatja be az aradi nézőknek az Arad – Pécs testvérvárosi kapcsolat keretében. Szintén Pécsről érkezik az idei évad egyik érdekessége, az Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet Tisztelt Szülő(k) című ifjúsági előadása, amelyet május elején láthatnak majd az aradi fiatalok.

A legkisebbek az “Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karaván” folytatásában az Árgyélus királyfi című mesejátékot láthatják a megyében és Aradon is.

Az “Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karaván” a Magyar Kormány finanszírozásával megvalósuló projekt, amely idén második kiadásához érkezett és célul tűzte ki a szórványban élő magyarok kultúrához való hozzáférését. 2020-ban a Ki szívét osztja szét című táncjátékot mutatja be nyolc Arad megyei településen az Aradi Kamaraszínház Varga Miklós főszereplésével, a békéscsabai Tabán Táncegyüttes táncosainak közreműködésével.

Az esti nagyszínházi bérlet (6 előadás) ára 110 lej, a délutáni nagyszínházi bérlet 80 lejbe kerül. A diák- és tanárbérlet ára 30 lej. A bérletek esetében a délutániak kedvezményesek, egyéb engedményt nem lehet igénybe venni.

A nagyszínpadi előadásokra a teljes árú jegy 20 lejbe, a kedvezményes (egyetemista, nyugdíjas) 15 lejbe kerül. A kamaratermi előadásoknál 15 illetve 10 lejért lehet helyet váltani. A diákok 5 lejért válthatnak jegyet az előadásokra.

Bérleteket a nagyszínház pénztárában március 20-tól lehet váltani , a régi bérletesek március 20 – 29. között visszavásárolhatják régi helyeiket. Új bérletek március 31-től igényelhetőek.

Nyitva tartás: kedd-péntek 10 – 14 és 17 – 19, szombat-vasárnap 10 – 12 és 17 – 19 óra között, hétfőn zárva.

További információt a 0742 598 955-ös telefonszámon, illetve levélben az akamara.ro@gmail.com e-mail címen kérhetnek.

Az Aradi Kamaraszínház 2020-as évadát az Aradi Városi Tanács, az Aradi Polgármesteri Hivatal, a Magyar Kormány a Nemzetpolitikai Államtitkárságon, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az RMDSZ Arad Megyei Szervezete támogatta.