Fesztiválokra indul az Aradi Kamaraszínház: két produkció három városban

Írva : 2022 május 24

Az Aradi Kamaraszínház három fesztiválon vendégszerepel Az élő holttest című előadással, és szintén fesztiválon mutatják be a 497 című táncszínházi produkciót. Mindkét előadás koprodukciók eredménye: Az élő holttest a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház közös munkája a szabadkai Juhász Zenekar közreműködésével, a 497 pedig a békéscsabai Tabán Táncegyüttessel közösen jött létre.

Az élő holttest című előadás első fesztiválszereplése a Mozaik Országos Színházi Találkozó programjában lesz május 25-én, 19 órakor Kápolnásnyéken. A Mozaik Országos Színházi Találkozó hagyományteremtő szándékkal indul útjára, hogy megkísérelje betölteni azt az űrt, amit a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megszűnése jelent a magyar színházi szférának. A május 25-28. között tartott színházi eseményen magyarországi és határon túli alkotóműhelyek képviseltetik magukat. A vadonatúj találkozó betekintést nyújt a sokszínű magyar színházi kultúrába, a színházszeretők a színházi műfajok széles skálájáról válogathatnak, hiszen szerepel a programban részvevői-, alternatív- és koncertszínház, valamint vígjáték, musical és gyerekszínház is. Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukcióját, Lev Nyikolajevics Tolsztoj darabját a találkozó első napján, május 25-én láthatják a nézők a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpont Halász-kastély rendezvénytermében.

Az élő holttest című előadás bemutatásának következő állomása Nagybánya, ahol június 9-én, 22 órakor az ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztivál programjában tekintheti meg a közönség a rendhagyó produkciót. A huszonnyolcadik kiadásához érkezett kísérleti színházi fesztivál június 04-11. között zajlik Nagybányán. A romániai mellett magyarországi, franciaországi, belgiumi és kanadai társulatok mutatkoznak be ízelítőt adva a legújabb színházi irányzatokból. Az ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztivál a legrégibb romániai színházi seregszemlék közé tartozik. Az Aradi Kamaraszínház a fesztivál visszatérő vendége, produkciói több mint tíz díjat gyűjtöttek a korábbi években.

Szintén a 28. ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon lesz látható a 497 című táncszínházi produkció is. A Békéscsabai Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház táncszínházi, „performance” jellegű koprodukcióját június 7-én, 19 órakor tűzte műsorára a nagybányai fesztivál. A különleges képi világgal rendelkező előadás története az 1910-es évekbe visz vissza, amikor négy romániai fiatal világkörüli gyalogló versenyen vett részt. A rendezést Farkas Tamás koreográfus és Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője jegyzi.

Június végén az aradi társulat visszatér Kisvárdára, ezúttal Az élő holttest című előadással. Június 24. és július 2. között, a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválján tizennégy színházi előadás versenyez Szerbiából, Magyarországról, Ukrajnából és Romániából. A Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház egyedi hangvételű Tolsztoj-adaptációja – a versenyprogram részeként – június 29-én, 21 órakor látható a kisvárdai zsinagógában. A produkcióhoz a szabadkai Juhász Zenekar tagjai biztosítják az élő zenét, énekel Tapasztó Alexandra színész. Tapasztó Ernő rendező a rá jellemző sajátos látásmóddal fogalmazza meg Tolsztoj ikonikus történetét a korhely Fegya Protaszov házasságának válságáról, és annak nem mindennapi megoldásáról.

Szegedi Pinceszínház & Aradi Kamaraszínház

Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Az élő holttest

Rendező: Tapasztó Ernő

Szereplők:

          Fjodor (Fegya) Protaszov: Jászberényi Gábor
Anna Pavlovna, Liza anyja: Balog József
Szása, Liza testvére: Sebők Maja
Viktor Karenyin, régi barátjuk: Gulyás Hermann Sándor
Darja Andrejevna, Viktor anyja: Büky Bea
Artyemjev, intrikus és kocsmatulajdonos: Nagyhegyesi Zoltán
Mása, cigánylány: Kálmán Zsófia
Vizsgálóbíró: Varga Bálint

Zenekar: Tapasztó Alexandra (ének), Barity Zorán, Juhász Gábor, Ölveczky Tamás

Békéscsabai Tabán Táncegyüttes & Aradi Kamaraszínház

497 (táncszínházi performance)

Táncosok: Harmati Patrik, László Richárd, Móricz Bence, Varga József

Zeneszerző: Gera Gábor

Művészeti asszisztens: Farkas Ágnes

Látványterv: Ioan Horga

Koreográfus: Farkas Tamás

Rendező: Farkas Tamás – Tapasztó Ernő

Támogatók: Tabán Néptánc Egyesület, Magyarország Kormánya, Aradi Kamaraszínház, Csoóri Sándor Program, Halmos Béla Program, Békéscsaba Megyei Jogú Város Román Nemzetiségi Önkormányzata